- Г-н Кънев. В петък се гласува проектът на на комисията LIBE.

...
- Г-н Кънев. В петък се гласува проектът на на комисията LIBE.
Коментари Харесай

Радан Кънев: ЕС може да бъде фактор за промяната, но не може да бъде решение |

- Г-н Кънев. В петък се гласоподава планът на на комисията LIBE. Какви са посланията? 

- В огромна степен главните послания в него са тези, които чуваме и на площада в България. А и които виждаме от месеци насам в западноевропейските основни медии - преди всичко равнищата на политическа корупция в България. Състоянието на медийната независимост и медийния пазар в България и на първо място безконтролната функционалност на основния прокурор и неговата роля в очевидната рецесия на правовата страна в България. Това са въпросите, които поставихме дружно с сътрудника Елена Йончева преди месеци пред Европейския парламент. Това са и тематиките, по които ще се организира дебата в пленарната зала на Европейския парламент в понеделник.

- Можем ли да чакаме, че това може да промени ситуацията в България и каква е задачата на това, което предизвикахте, тази стихия?

- Първо би трябвало да забележим този спор в неговия подтекст. Всъщност, идната пленарна сесия ще гледа три доста свързани въпроса. Единият спор е рецесията за върховенството на закона в България. Другите два не са ориентирани към една съответна страна, а са по-общи. На първо място е новият общ механизъм за наблюдаване на демокрацията и върховенството на закона във всички европейски страни. На второ място, изискванията в които заради корупция или накърняване на правилата на правовата страна могат да бъдат спрени европейски фондове в границите на идващия дълготраен бюджет. Тези две тематики са свързани и с това, какво се случва в България.

Аз съм уверен, че провеждането на този спор, единствено по себе си, е доста огромен триумф за всички хора, които през годините се борим за законността в България. Самият факт на провеждането на спор ще насочи вниманието към България, ще постави завършек на дългогодишното затваряне на очите на европейските институции за проблеми, които всички ние виждаме и от които всички ние страдаме. Искам да подчертая, че страда всеки български жител, всеки български бизнес, само че страдат и европейските данъкоплатци.

Едно сходно вглеждане в България ще има резултат, какъвто имаше наблюдението по време на предприсъединителния интервал. Един по-строг надзор, едно по-строго наблюдаване и съчетано с даже теоретичната опасност за прекъсване на европейски средства - един мощен дисциплиниращ резултат, едно възобновяване, най-малкото на приличието при промените в правосъдната система и политическата корупция. Възстановяване на приличието. Защото през последната година, окрилени от опцията за повдигане на механизма, българските народни представители, къде под диктата на държавното управление, къде под директния диктат на основния прокурор, започнаха да променят законодателството. Особено закона за правосъдната власт и наказателно-процесуалния кодекс се промениха в посока на декаданс, на отвод от дребното реализирано през последните 10 години в областта на правосъдната промяна.

- Мислите ли, че това може да накара настоящето болшинство да предприеме нещата, които трябваше от дълго време да бъдат направени, като правосъдна промяна, и изобщо да си трансформират метода на мислене?

- Това болшинство сега изживява последните си седмици или в най-лошия случай последните си месеци. Въпросът е идващите болшинства и идващите ръководства на България да работят с ясното схващане, че са под строго наблюдаване.

По време на дебатите, които имахме в групата на Европейската национална партия, аз неведнъж подчертавах, че главният проблем на България е, че обстановката и в правораздаването, и на медийния пазар редовно се утежнява без значение от възможна смяна на властта след избори. Само преди 7 години, всички настоящи ръководещи, без скрития сътрудник Движение за права и свободи, бяха в съпротива и дружно с нас участваха в митинга за събаряне на държавното управление на Орешарски. За страдание, след една година за опити за промени, които бяха на думи подкрепяни от ГЕРБ, само че на процедура - не, от края на 2015 година, нещата започнаха внезапно да се утежняват. Тоест това, против което протестирахме през 2013-та, да го назовем “модела Пеевски ”, единствено се вкорени по-дълбоко в българския публичен живот и през днешния ден обстановката е по-лоша, в сравнение с през 2013 година

Това, което не би трябвало да допуснем, е след нови избори и възможна промяна на ръководството, още веднъж да изживеем сходно отчаяние, тъй като за едно потомство българи това отчаяние може да бъде последно.

 - ЕНП, не че толерират, само че си затварят очите за дейностите на техния член - ГЕРБ, на какво се дължи това и виждате ли смяна в отношението им?

- Много ясно се вижда еволюция. Да чакаме внезапни промени в Европейската национална партия, която е най-голямата и в доста връзки най-консервативна европейска политическа партия, за жалост е нереалистично. Виждаме обаче ясна еволюция и тя е под натиска на медиите и публичното мнение в Северните и Западните страни членки на Европейски Съюз. Отново би трябвало да разгледаме в подтекст. В момента Европейски Съюз е на крачка една гражданска война във финансите си – взимане на голям общ заем за икономическо възобновяване и промяна след COVID-19 и в подтекста на така наречен Зелена договорка. Подобно огромно заемане на средства от името на Съюза е досегашна алена линия за всички скандинавски страни, най-малкото за Холандия, Австрия, а и за Германия. Преминавайки тази алена линия, всички държавни управления в тези страни желаят безапелационна гаранция, че тези средства няма да бъдат разхитени, прахосани и няма да бъдат жертва на корупционни практики.

Ако се вгледаме по-внимателно в тези паники, те постоянно са били, че в южната външна страна на Съюза – Испания, Италия, Гърция... пари елементарно се прахосват, а в страните от някогашния Източен блок доста елементарно и безнаказано се крадат. Съответно смяната в границите на ЕНП е доста ясно забележима. Аз се надявам обаче да е доста по-голяма. Бях доста прям и изострен с сътрудниците си, по време на диалозите си с тях. Отбелязах, че преди да стартират митингите в България аз се обърнах към тях с апел ЕНП да бъде дейната страна в този спор. ЕНП, като партия, в която ГЕРБ членува, първа да уточни очевидните проблеми в ръководството на България и изключително проблемите с медийния пазар и правосъдната система.

В момента се получава, че главната движеща мощ на резолюцията в Европейския парламент са левицата и либералите. Естествено, Движението за права и свободи употребява въздействието си измежду либералите, с цел да постави чадър, оптимално, на своя основен прокурор Иван Гешев, на медийния монопол на Делян Пеевски, а да насочи офанзивите, чисто политически, против държавното управление.

Що се отнася до левицата, тя търси предизборни политически изгоди от дебата. ЕНП, с цел да отбрани името си в България и да отбрани името си в Западна Европа, където са разтревожени данъкоплатците, не би трябвало да стои пасивно, не би трябвало да приема този спор и тази резолюция, като неизбежно зло, а би трябвало интензивно да се включи и да сложи пръста в раната. Защото ние гледаме към Европа с вяра за отбрана на медийната независимост и правораздаването. Сфери, в които Европейският съюз има пълномощия. Тепърва с новите си механизми търси доста по-големи пълномощия.

- От позиция на един елементарен човек... Как този механизъм, предстоящ, за прекъсване на фондове би оправил обстановката в България? Защото виждаме, че статуквото си остава без значение кой официално е власт и кой печели изборите.

- Пряката заплаха от прекъсване на фондове сигурно ще принуди всеки ръководещ да съблюдава доста по-голямо възпитание при разходване на публичните средства. Това, единствено по себе си, не е малко. Трябва да сме наясно, че няма по какъв начин Европейският съюз да реши проблемите на българското общество. Може да бъде фактор за подкрепяне, може да бъде алена лампа, която да алармира за проблеми, само че не може да бъде решение.

Решението на нашите политически проблеми е в ръцете на нашата народна власт. То минава през избори, през избирането на честни и авторитетни хора, които да имат смелостта да проведат нужните промени, каквото и да коства това. Аз, пред сътрудниците от ЕНП, подчертах, че хората, които са на площада през днешния ден, хората, които стачкуват, това са хората, които постоянно са свързвали законността, модернизацията, напредъка в България с център дясното. По-младите хора, по-образованите, градската междинна класа, това е ядрото в основата на вота на ЕНП през годините. Съответно предизвестих, че в случай че ЕНП не еволюира в границите на този спор, който идва в границите на няколко дни надлежно ще затвори вратата си към тези хора, те ще потърсят политическо представително по различен метод.

Това е един доста огромен въпрос и за ЕНП, и за българската политика: Ще продължи ли центърът и дясното пространство да бъде бъдещата мощ в българската политика или ще се появят нови политически салда, дружно с нови генерации гласоподаватели?



Продължава на стр. 2

Страница на публикацията: 01
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР